Letöltésvezérlő használata az Ubuntu Linux rendszeren

Kevés, sőt egyre kevesebb felhasználó van, aki az Internetet különféle, számára szükséges állományok - például szoftverek, zenék, filmek - letöltésére nem használja. Mivel rengeteg jó weboldal létezik már az Interneten, ahonnan nekünk tetsző tartalmakat tölthetünk le, ezért az se ritkán fordul elő, hogy egyidejűleg akár három vagy még annál is több helyről - több állományt is töltünk - vagyis töltenénk, ha ismernénk rá jó módszert, megfelelő segédprogramot. Számos módszer és segédprogram közül bemutatom azt, amelyiket legjobbnak találtam - a WebDownloader for X néven terjedő letöltésvezérlőt.

1.) Telepítés

Synaptic csomagkezelőben a d4x nevű csomagra keresve, vagy pedig Terminál-ban a következő parancs kiadásával telepíthetjük:

sudo apt-get install d4x

2.) Beállítások és használat

Sikeres telepítést követően az Alkalmazások -> Internet -> Downloader for X menüpontról indíthatjuk.

A Downlader for X letöltésvezérlő működésére vonatkozó beállításokat a menüsoron található Opciók -> Általános menüponton érhetjük el, ahová belépve a baloldali felsorolásból a Letöltés nevű sorra kattintsunk először. A Letöltések mentése könyvtárba nevű résznél adjuk meg az útvonalát a letöltendő állományoknak, vagy ha alapértelmezetten hagyjuk, jegyezzük meg.

Új letöltést megkezdeni a segédprogram főablakán felül található ikonsor első ikonjára - Új letöltés hozzáadása - kattintva tudunk, ahol az URL: mezőbe másoljuk be a letöltendő állomány internetes elérési útvonalát - például: http://ftp.bme.hu/images/ubuntu/ubuntu_releases/14.04.3/ubuntu-14.04.3-d... - és kattintsunk az OK gombra.

Ezt követően a főablak eddig üres területén - úgynevezett letöltési sor) megjelenik a letölteni kívánt állomány neve, mérete, letöltési sebessége, letöltésből hátramaradt idő és egyéb információk. Erre a sorra jobb egérgombbal kattintva tudjuk például szüneteltetni vagy éppen folytatni az aktuális letöltést, és ha már több letöltést is elindítottunk, akkor fontossági sorrendet is szabályozhatunk - Fel és Le - köztük.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.